NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’L-EZAN

<< 642 >>

الأذان في غير وقت صلاة

10- Vakti Dışında Okunan Ezan

 

أنبأ إسحاق بن إبراهيم قال أنبأ المعتمر بن سليمان عن أبيه عن أبي عثمان عن بن مسعود عن النبي صلى الله عليه وسلم قال إن بلالا يؤذن بليل ليوقظ نائمكم وليرجع قائمكم وليس أن قول هكذا يعني الصبح

 

[-: 1617 :-] İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

"Bilal gece uyuyanlarınızı uyandırmak için, ayakta (namaz halinde) olanınızı (evine) geri çevir(ip sahur ettir ) mek için ezan okur. Böyle zahir olmak (yani onun ezanı sabah namazı) için değildir" buyurdu."

 

Hadis 1696 da gelecek.  -  Mücteba: 2/11 ; Tuhfe: 9375.

 

Diğer tahric: Buhari 621, 5298, 7247; Müslim 1093/39, 40; Ebu Davud 2347; İbn Mace 1696; Ahmed b. Hanbel 3654; İbn Hibban 3468,3472.

 

AÇIKLAMA:   Resulullah (s.a.v.) ''böyle zahir olmak değildir'' buyurduğunda parmaklarını yukarıya kaldırıp baş aşağıya dikti. Buhari rivayetinde geçen 'yani böyle olmayınca' buyururken de şehadet ve orta parmaklarını üst üste bindirip sağa sola uzatmak suretiyle işaret buyurdu.

 

 

وقت أذان الصبح

11- Sabah Ezan'ının Vakti

 

أنبأ إسحاق بن إبراهيم قال أنبأ يزيد وهو بن هارون قال حدثنا حميد عن أنس أن سائلا سأل رسول الله صلى الله عليه وسلم عن وقت الفجر فأمر رسول الله صلى الله عليه وسلم بلالا فأذن حين طلع الفجر فلما كان من الغد أخر الفجر حتى أسفر ثم أمره فأقام فصلى ثم قال هذا وقت الصلاة

 

[-: 1618 :-] Enes anlatıyor: Bir kimse Resuluilah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e sabah namazının vakti hakkında soru sormuştu. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Bilal'e ezan okumasını emretti. Bilal, fecr'de (şafak sökerken) ezan okudu. Ertesi gün ise sabah namazını ortalık aydınlayıncaya kadar geciktirdi. Sonra kamet getirilmesini emretti, kamet getirdi ve Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) namazı kıldı. Namazdan sonra Resuluilah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"İşte! bu iki vakit arasındaki zaman sabah namazının vaktidir" buyurdu.

 

Hadisin tahrici lS37 de geçti.  -  Mücteba: 2/11 ; Tuhfe: 815.